Quantcast
Channel: OAMGMAMR
Viewing all 606 articles
Browse latest View live

Lansarea manualului Radioimagistică medicală- Radiofizică și tehnică la Biblioteca Națională a României

$
0
0

La Biblioteca Națională a României, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România împreună cu autorii Prof. Univ. Dr. CONSTANTIN ZAHARIA și Dr. ANA MAGDALENA BRATU a organizat în data de 03 iunie 2016 lansarea manualului Radioimagistică medicală. Radiofizică și tehnică.

DSC06238

Acest eveniment s-a bucurat de prezența unor personalități din lumea medicală radiologică și nu numai, precum Conf. Dr. Bogdan Valeriu Popa, Prof. Dr. Ing. Victor Lorin Purcărea dar și a numeroși asistenți medicali de radiologie.

Acest manual reprezintă rodul colaborării OAMGMAMR cu autorii cărora le mulțumim pentru efortul depus în crearea condițiilor cât mai favorabile de acces la ştiinţă şi profesie.

DSC06217

Manualul cuprinde informații privind investigațiile radiologice și imagistice, computerul tomograf, rezonanța magnetică, angiografia, radiopediatria, radioprotecția, manualul devenind astfel punct de referință atât în formarea viitorilor asistenți medicali în specialitate, cât și a profesioniștilor care deja își exercită profesia în secțiile de radiologie și imagistică medicală.

Permanent preocupați de atingerea celor mai înalte standarde de pregătire profesională pentru asistenții medicali din domeniu, OAMGMAMR contribuie la îmbogățirea cunoștințelor de specialitate utilizate de colegii noștri în activitatea lor la locul de muncă.

 DSC06231

DSC06198

DSC06224

DSC06222 DSC06220

 DSC06248 (1) DSC06242

DSC06240 DSC06199

DSC06246DSC06217

DSC06196 DSC06195 DSC06194


Informații privind modalitatea de achiziționare a Manualullui Radioimagistică medicalăManualul Radioimagistică medicală- Radiofizică și tehnică

$
0
0

În atenţia celor interesaţi:

În perioada 06.06.2016– 17.06.2016, Manualul Radioimagistică medicală- Radiofizică și tehnică poate fi pre-comandat direct la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Pentru lansarea precomenzii, vă rugăm să vă prezentaţi la sediul OAMGMAMR, cu copie act de identitate.

Adresa: Strada Ing. Zablovschi nr. 76, sector 1, Bucureşti

Program cu publicul:
Luni-Joi: 09.00-17.30
Vineri: 09.00 – 14.30

Preţ: 100 lei/buc.
Livrare: 10 zile lucrătoare

După data de 17.06.2016, manualul poate fi comandat telefonic la  Editura Carol Davila.
Contact: Telefon/fax: 021/318.07.59, tel. 021/318.08.62/Int. 199

Demersuri OAMGMAMR privind echivalarea studiilor

$
0
0

Pentru a da posibilitatea echivalării studiilor postliceale sanitare cu studii superioare pentru asistenţii medicali, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a transmis Ministerului Sănătăţii următoarea propunere de modificare a Legii nr. 1/2011 a Educaţiei naţionale:

“În învăţământul superior din domeniul medical, universităţile, în baza autonomiei universitare, pot recunoaşte, pe baza condiţiilor stabilite de Senatul universităţii, creditele de studii transferabile obţinute de către absolvenţii învăţământului postliceal sanitar posesori ai  diplomei de bacalaureat şi pot continua studiile universitare cu respectarea standardelor  de evaluare a calităţii programelor de studii universitare şi a instituţiilor de învăţământ superior”.

Punctul de vedere al OAMGMAMR referitor la echivalare este disponibil la adresa http://www.oamr.ro/problematica-echivalarii-studiilor-punctul-de-vedere-al-oamgmamr/

OAMGMAMR

Discursul Dr. Sergio Quintairos Dominguez, Vicesecretar general, Consejo General de Enfermeria Spania, cu ocazia conferinței de la Poiana- Brașov, 10-13 mai 2016 2016

$
0
0

DSC06068

Discursul domnului Dr. Sergio Quintairos Dominguez, vicesecretar general, Ordinul Asistenților Medicali din Spania, cu ocazia conferinței de la Poiana- Brașov, 10-13 mai 2016

„În primul rând, vreau să vă transmit salutul călduros al Președintelui Ordinului Asistenților Medicali din Spania care, din motive familiale de ultim moment, a fost nevoit să rămână în Madrid, dar vă asigur că și-ar fi dorit să poată fi alături de dv. la această reuniune de lucru, așa cum a fost și cu alte ocazii. De asemenea, vreau să vă transmit salutări de la asistenții medicali spanioli cu care România a strâns legăturile în ultimii ani prin desfășurarea unor proiecte comune.

Pentru mine este o mândrie și o mare bucurie să mă aflu aici astăzi în contextul acestei strânse colaborări care sper să continue mult timp de acum încolo.

Nu pot continua această scurtă intervenție a mea fără a-mi exprima recunoștința față de o persoană care, de mult timp, s-a implicat activ și a făcut lucruri minunate pentru profesia de asistent medical nu doar la nivelul Spaniei și al României, ci și la nivelul Uniunii Europene. Nu poate fi vorba decât de dl Mircea Timofte ale cărui eforturi pentru sistemul românesc de asistență medicală sunt recunoscute și admirate în toată Europa. Împreună cu dl Timofte desfășurăm proiecte care strâng legăturile dintre organizațiile noastre și contribuie la bunăstarea și dezvoltarea celor care practică această meserie, oferindu-le șansa de a călători și de a se prefecționa într-o lume din ce în ce mai globalizată.

Acest lucru a făcut posibilă creionarea unui traseu comun și înfiriparea unei prietenii și colaborări bazate pe loialitate, solidaritate, etică și respectarea valorilor pe care profesia noastră le reprezintă în societate și pe care organizațiile noastre nu trebuie decât să le transpună în munca de zi cu zi.

Instituțiile nu reprezintă nimic fără persoanele care le compun, nu au substanță fără amprenta pe care și-o pun cei care le gestionează și tocmai din acest motiv consider că nu ar fi drept din partea mea să nu încep prin a face referire, în această dimineață, la dl Președinte, de care ne unesc mulți ani de colaborare și o luptă continuă pentru a atinge acele obiective care au făcut din profesia de asistent medical ceea ce reprezintă astăzi la nivel european.

Ne aflăm astăzi aici tocmai pentru că avem o obligație față de pacienți cărora trebuie să le garantăm sănătatea, servicii de îngrijiri de înaltă calitate și siguranță și îi pot asigura că acestea sunt bazele pe care ne vom desfășura mereu activitatea.

Pentru ca toate acestea să fie posibile, trebuie ca numărul profesioniștilor din domeniu să fie din ce în ce mai mare, iar pregătirea lor din ce în ce mai bună. Competența lor nu trebuie să fie doar produsul unui nivel mai ridicat de cunoștințe, ci și al atitudinii pe care o manifestă. Prin urmare, orice program de dezvoltare profesională trebuie să se bazeze de acum încolo pe promovarea reală a acestui aspect care constituie esența profesiei noastre, iar când mă refer la atitudine, mă refer la respectarea principiilor de etică, la faptul că trebuie să ne punem în slujba pacientului și la faptul că trebuie să ne desfășurăm activitatea dând dovadă de o mare omenie.

Să nu uităm că asistența medicală se constituie prin folosirea sistematică a rațiunii, dar și prin cultivarea permanentă a acestui spirit de dreptate, ceea ce mulți înțelepți definesc ca ”de cealaltă parte a rațiunii”.

Orice inițiativă care pierde din vedere această abordare va fi sortită eșecului.

Un profesionist este acela care rezolvă o problemă personală, iar asta presupune nevoia existenței unor organizații care să reglementeze aspecte foarte sensibile. Aceste instituții sunt ordinele profesionale. Principalul obiectiv al acestor organizații este coordonarea cercetării unei societăți din ce în ce mai dreaptă și mai liberă.

Dar se întrevăd la orizont o serie de provocări pe care nu le putem evita, ci dimpotrivă trebuie să le înfruntăm. România a înfruntat toate aceste provocări cu hotărâre și inteligență. Dl Timofte cunoaște foarte bine acest lucru, deoarece el însuși a condus prin puterea exemplului acest proces intens și transcedental de convergență a sistemului universitar, ca o consecință a Declarației de la Bologna semnată în 1999 de către miniștrii Învățământului din 21 de state europene, care fusese precedată de Declarația semnată la Sorbona și urmată de Declarațiile de la Salamanca, Praga, Barcelona și Berlin. Toate acestea au presupus introducerea unor schimbări atât în ceea ce privește structura, cât și funcționarea sistemului actual de învățământ.

Din acest punct de vedere, am făcut progrese mari, dar nu e suficient. Această evoluție ne obligă la dezvoltarea armonioasă a competențelor profesionale. Din acest punct de vedere noi, asistenții medicali, putem, trebuie și dorim să ne implicăm în mod eficient și constructiv la menținerea acestui stâlp de susținere a strării de bunăstare.

Plăcerea de a acumula cunoștințe, cumulată cu dorința pe care o avem de a oferi calitate și siguranță pacienților noștri nu mai este doar un drept, ci a devenit o obligație. E o obligație etică și deontologică datorită căreia suntem recunoscuți profesional noi, asistenții medicali.

Această nouă paradigmă, într-un cadru de autonomie profesională, trebuie să se dezvolte în viitor și să devină o garanție a excelenței îngrijirilor, o garanție a siguranței pacienților, dar și o garanție a unei asistențe plină de omenie, în conformitate cu spiritul nostru ancestral. În ziua de azi, e practic imposibil să ne referim la profesia de asistent medical fără să facem vorbire de autonomie. Nu e suficient ca această autonomie să fie prevăzută în legi, ci trebuie să fie simțită în activitatea de zi cu zi a tuturor asistenților medicali.

Vă doresc să aveți activități fructuoase pe parcursul acestui eveniment care ne-a reunit aici. Vă felicit pentru eforturile depuse de toți profesioniștii din domeniu, din România, cu scopul de a-și îmbunătăți permanent nivelul de cunoștințe și competențele, pentru că datorită acestor lucruri pacienții se simt mai în siguranță în mâinile celor care acum și dintotdeauna au avut ca unic scop îngrijirea sănătății lor.

Pe acest drum vom continua împreună, ca și până acum. Nu pot încheia discursul meu fără a vă invita să vizitați țara noastră în luna mai a anului viitor când vom organiza o nouă ediție a Congresului Mondial al Asistenților Medicali. Vă vom prezenta acest eveniment pe parcursul reuniunii noastre din Brasov.

Cu speranța de a vă revedea pe toți în Barcelona, vă asigur încă o dată de recunoștința și afecțiunea noastră.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

 

Buletin de știri #3 | Consiliul European al asistenților medicali

$
0
0

    ENC_LOGO                                                                              Consiliul European al asistenților medicali

Buletin de știri #3

 

 

Cuprins:

  • Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) solicită un acces mai bun la medicamente, cu ocazia reuniunii miniștrilor UE din domeniul sanitar
  • ‘Susținere puternică ’ a reglementării rolului de asistent medical cu studii postliceale (associate nurse) din Marea Britanie
  • Țara Galilor elaborează legi privind nivelurile adecvate de îngrijiri medicale
  • Înițiativa Health4LBTI: Reducerea inegalităților privind sănătatea cu care se confruntă persoanele LGBT

 

  • Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) solicită un acces mai bun la medicamente, cu ocazia reuniunii miniștrilor UE din domeniul sanitar

În perioada 16-17 iunie, miniștri ai sănătății din UE se vor întâlni pentru a discuta accesul la medicamente în Uniune, stimulați de Președinția UE germană, care a făcut din această problemă un punct important al programului său.

Conform OECD1, prețul medicamentelor crește de la an la an și actorii din domeniul public, în lumina constrângerilor publice, se confruntă cu dileme etice și economice privind tipurile de medicamente ce ar trebui finanțate.

Acesta este motivul pentru care, în vederea acestei viitoare întâlniri, Organizația Europeană a Consumatoilor  (BEUC) a vrut să reamintească guvernelor despre șase probleme importante ce au legătură cu accesul pacienților la medicamente sigure și inovatoare, precum și cu durabilitatea sistemelor de îngrijire a sănătății:

Protecția siguranței pacientului

BEUC solicită, în primul rând, o mai bună reglementare a medicamentelor  cu acces rapid. Chiar dacă este evident că pacienții trebuie să aibă acces în timp util la tratamente, siguranța lor nu trebuie subminată de către autorizațiile de introducere pe piață. BEUC solicită apoi limitarea aprobărilor de urgență și folosirea acestora doar dacă este oferită o justificare strictă, care să includă explicații privind respective nevoie medicală nesatisfăcută. Mai mult decât atât, este important de asemenea, să se ofere atât pacienților cât și profesioniștilor din domeniul sanitar informații cu privire la riscurile ridicate asociate cu medicamentele cu acces rapid.

Încurajarea inovației prin recompensarea doar a medicamentelor care oferă o valoare terapeutică suplimentară

BEUC încurajează Statele Membre să amplifice adoptarea Evaluării Tehnologiei Medicale UE și să elaboreze sinergii la nivel UE cu scopul indentificării produselor cu o valoare terapeutică suplimentară, comparativ cu medicamentele existente. Apoi, aceste produse trebui susținute de deciziile de stabilire a prețului și rambursare.

Explorarea unor instrumente noi de negociere a prețurilor

Noile medicamente ce intră pe piață sunt considerate  de către BEUC ca fiind din ce în ce mai costisitoare.  Ca rezultat, Organizația Europeană a Consumatorilor susține că situația actuală nu este viabilă pentru sistemul de sănătate al Statelor Membre.  Organizația propune explorarea posibilității negocierii prețurilor comune și un schimb mai bun de date privind prețurile și rambursarea.

Sprijin pentru o competiție mai sănătoase în sectorul farmaceutic

De asemenea, Statele Membre sunt invitate să susțintă o piață a medicamentelor mai competitivă, pentru a scădea prețurile generale.  Un prim pas în această direcție ar fi promovarea medicamentelor generice. De asemenea, strategiile anticompetitive ar trebui respinse, potrivit BEUC , cu o aplicare mai strictă a normelor privind concurența.

Promovarea unui R&D (cercetare și dezvoltare) mai eficient și mai transparent

Întrucât o mare parte din R&D este subvenționată cu bani publici, BEUC solicită mai multă transparență în ceea ce privește finanțarea publică și privată, pentru a se evita situația în care contribuabilul  plătește de două ori pentru același produs. De asemenea, ar trebui definite mai clar prioritățile de cercetare publică și privată, în conformitate nevoii publice de sănătate, în loc de profitul companiilor farmaceutice.

Abordarea problemei deficitului de medicamente la nivel UE

Organizația Europeană a Consumatorului solicită un răspuns curprinzător la nivel UE, în ceea ce privește deficitul de medicamente. Într-adevăr, unii pacienții nu pot găsi medicamentele de care au nevoie, din cauza stocurilor limitate din farmaciile europene. Acest deficit se referă la medicamentele (precum tratamentul cancerului, antibiotice și vaccinuri) care necesită o administrare la timp și o respectare strictă. Pentru unele dintre ele nu există înlocuitor.

 

  • “Susținere puternică” a reglementării rolului de asistent medical cu studii postliceale (associate nurse) din Marea Britanie

În data de 3 mai, dna Lisa Bayliss-Pratt, vicepreședinte  HEE (Educația Sanitară Anglia) a susținut o prelegere pe tema  “Modelarea forței de muncă  în asistența medicală și îngrijire, pentru viitor“ în cadrul evenimentului co-organizat de către HEE și Consiliul Britanic pentru profesia de asistent medical și moașă (NMC).

Scopul acestui eveniment, la care a participat o gamă largă de cadre universitare și părți interesate cum ar fi lideri ai profesiei de asistent medicali, comisari, educatori, etc., a fost  viitorul forței de muncă în asistența medicală și îngrijire.

În discursul său, dna Lisa Bayliss-Pratt a dezvăluit rezultatele unei consultații naționale lansate de către HEE, cu privire la câteva dintre cunoștințele și competențele pe care ar trebui să le dețină forța de muncă în asistența medicală și îngrijire, în conformitate cu profesia.  Mulți dintre respondenți au împărtășit idea că rolul “trebuie reglementat, că ar trebui să poată administra medicație, să poată pune pansamente, să poată furniza un plan de îngrijiri și că trebuie concentrat pe prevenirea și promovarea sănătății și bunăstării cetățenilor, că trebuie să poată avea grijă de pacienții ventilați și cu catetere”.

Fiind întrebată ulterior de către ziarul Nursing Times, câți dintre respondenți  (peste 1000 de răspunsuri) au dorit această reglementare, HEE a răspuns că a exista o  “susținere puternică”.

Dna Bayliss-Pratt a explicat aceste rezultate ca pe o consecință a Raportului Francis care conține o serie de recomandări  pentru Secretarul de Stat, în urma scandalului de la Spitalul Stafford de la finalul anului 2000, în care investigațile au dezvăluit condiții îngrozitoare și neconformități.

În plus, a mai explicat că a existat o întrebare referitoare la supravegherea directă și indirectă:  “Dacă lucrează în îngrijirea socială și în cea primară, atunci într-adevăr va fi nevoie să facă mai multe decât infirmierii din ziua de astăzi. Și va fi nevoie să lucreze, destul de probabil, independent.” Acest lucru înseamnă că acei noi candidați independenți vor trebui să urmeze o formare solidă, care ar trebui de asemenea reglementată, potrivit opiniei dnei Baylis-Pratt.

În cele din urmă, a afirmat, de asemenea, că un alt beneficiu al reglementării este  acela “de a putea crea standarde naționale . De a putea crea o forță de muncă ce se simte apreciată și care are anumite delimitări clare în ceea ce privește denumirea, educația și poziția în cadrul familiei de îngrijiri medicale.”

Pentru mai multe informații vă rugăm să consultați link-urile următoare:

http://www.nursingtimes.net/news/workforce/strong-support-for-regulation-of-new-nursing-associate-role/7004666.fullarticle 

https://hee.nhs.uk/news-events/news/shaping-future-nursing-workforce-professor-lisa-bayliss-pratt 

 

  • Țara Galilor elaborează legi privind nivelurile adecvate de îngrijiri medicale 

În data de 16 martie, proiectul de lege privind nivelurile de personal în profesia de asistent medical (Țara Galilor) de la Adunarea Națională a Țării Galilor, a primit  avizul regal și apoi a devenit lege.

Parlamentul galez a făcut istorie fiind primul parlament care a legiferat acest aspect.  Spitalele galeze, ca multe altele din Europa suferă, într-adevăr, de un deficit de asistenți medicali. Rezolvarea acestei probleme este scopul principal al acestei legi.

Pe scurt, aceasta lege solicit organizațiilor de sănătate să se asigure că există suficienți asistenți medicali care să aibă grijă de pacienții lor. În această privință, guvernul galez trebuie să ofere orientări referitoare la determinarea nivelului optim de personal de asistență medicală –inițial pentru medicină acută adulți și secțiile de staționar chirurgicale. Organizațiile trebuie să desemneze o persoană responsabilă care va calcula această cifră, va lua toate măsurile pentru a o menținte și va informa pacienții cu privire la aceasta. Fiecare organizație trebuie să raporteze nivelul de conformitate și va fi, de asemenea, monitorizată de către organizația de reglementare  Inspectoratul de Îngrijiri de Sănătate Țara Galilor.

Această nouă lege a fost primită pozitiv de o serie de profesioniști din domeniul sanitar și de membrii parlamentului Galez.

Conform opiniei dnei Tina Donnelly, director Royal College of Nursing Wales (Colegiul Regal de Asistență Medicală Țara Galilor),  această nouă lege va oferi imediat asistentului medical o voce pentru a contesta nivelul de personal. Doamna Donnelly consideră într-adevăr că  “deocamdată nu îi ascultă nimeni ”.

Cu toate acestea, chiar dacă, în anii trecuți, organizațiile au făcut eforturi sporite  de a-și îmbunătăți număr asistenților medicali, în anticiparea acestei legi, încă există un deficit de 1200 de asistenți medicali în Serviciul Național de Sănătate al Țării Galilor.  Pe scurt, considera că  este probabil ca această lege să ducă la reducerea numărului de paturi, în loc de creșterea pe scară largă a numărului de asistenți medicali. Mai mult decât atât, probabil se va mări lista de așteptare, lucru inacceptabil, și acesta este motivul pentru care solicită guvernului să răspundă cu resurse.

Mai mult decât atât, această nouă lege va presa guvernul să continue creșterea numărului de locuri de formare. Așa cum subliniază Angela Hopkins, fost director executiv, responsabil de asistență medicală la  Betsi Cadwaladr University Health Board: “Pe viitor, cu noua legislație, va fi o concetrare mult mai mare asupra împuternicirii asistenților medicali care urmează a fi educați până la nivel universitar. Fără această împuternicire, nu vom fi niciodată capabili să atingem nivelurile de care avem nevoie”.

De asemenea, Profesor Hopkins a subliniat că noua lege va stimula angajatorii să îmbunătățească păstrarea asistenților medicali: “Acesta este punctul de plecare pentru noi –măsurile pe care le putem lua pentru a ne asigura că asistenții medicali pe care îi angajăm au o experiență de lucru mai bună și doresc să rămână pe plan local pentru a sprijini populația locală  ” a afirmat aceasta.

Condițiile mai bune de muncă vor îmbunătăți, de asemenea, recrutarea asistenților pe termen lung. Așa cum a declarat liderul partidului Liberal Democraților din Țara Galilor,  Kirsty Williams, una dintre principalele forțe mortice din spatele acestei legi,  să lucrezi într-un salon susținut de numărul adecvat de colegiși  “să îți poți face meseria cum se cuvine” s-a dovedit a fi un mare stimulent pentru a aduce înapoi oamenii în profesia de asistent medical și pentru a-i încuraja să rămână în prima linie a profesiei, pentru un timp mai îndelungat.

Dna  Williams crede cu tărie că beneficiile se vor vedea în saloane în următorii ani.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați linkul: http://www.nursingtimes.net/news/policies-and-guidance/what-new-welsh-legislation-means-for-frontline-nurses/7004557.fullarticle

 

  • Inițiativa Health4LBTI: Reducerea inegalităților privind sănătatea, cu care se confruntă persoanele LGBT

În luna martie a fost lansat proiectul Health4LGBTI, un proiect pilot cu finanțare UE, ce a avut ca scop creșterea înțelegerii noastre în ceea ce privește modalitățile cele mai bune de a reduce anumite inegalități privind sănătatea, cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii,  transexualii și hermafrodiții.

Obiectivele acestui proiect sunt de obținerea unei mai bune înțelegeri a discriminării (intenționate sau neintenționate) cu care se confruntă persoanele LGBT, dar și a tratamentelor incorecte din alte motive (persoane în vârstă, tineri, refugiați, imigranți, persoane cu dizabilități, din mediul rural, sărace), prin analiza obstacolelor-cheie cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sanitar când oferă srvicii de îngrijire acestor grupuri, și creșterea gradului de conștientizare cu privire la nevoile specifice ale persoanelor LGBT și instruirea profesioniștilor pe această temă.

De-a lungul a doi ani, activitățile vor include probleme de ultimă oră, studii ale două focus grupuri din diverse zone geografice UE (Polonia, Italia, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria și Lituania) ce vor motinoriza barieriele cu care se confruntă, atât persoanele LGBT, cât și profesioniștii din domeniul sanitar, dezvoltarea și pilotarea modulelor de formare pentru îmbunătățirea cunoștințelor, atitudinilor și competențelor profesionistului în acest context, și o conferință finală și comunicarea rezultatelor către organizațiile releveante ale societății civile.

Conform Health4LGBTI, persoanele LGBTI din Europa se confruntă cu inegallități semnificative în ceea ce privește sănătatea. Stigmatul și discriminarea, izolarea socială și înțelegerea limitată a vieții lor de către ceilalți, duc la obstacole semnificative în ceea ce privește accesul serviciilor de sănătate și îngrijire specială.  Aceste experiențe se pot traduce în daune colaterale: abuz de alcool, depresie, suicid, violență, droguri și infecția cu HIV.

Health4LGBTI subliniază că aceste probleme sunt cel puțin de 1.5 ori mai frecvente în cazul persoanelor  LGBT. Mai mult decât atât, Health4LGBTI susține că nevoile de sănătate ale persoanelor  LGBT sunt diferite de cele ale heterosexualilor, iar de cele mai multe ori, profesioniștii nu înțeleg acest lucru. Într-adevăr, persoanele LGBTI au îngrijorări de sănătate unice. Mai mult, o altă îngrijorare cu care se confruntă persoanele LGBTI este dezvăluirea identității, întrucât mulți dintre ei consideră că aceasta ar duce la discriminare din partea îngrijitorului și/sau un interes mai scăzut.

În cele din urmă, Health4LGBTI consideră că s-a acordat relativ puțină atenție reducerii inegalității privind sănătatea pe teritorul Europei. Platforma solicită Statelor Membre și UE să abordeze aceste inegalități, pentru a sprijini cele mai vulnerabile grupuri ale societăților noastre și pentru a dezvolta servicii de sănătate de calitate înaltă accesibile tuturor în mod egal.

Consortiul Health4LGBTI este compus din AOUI-Verona (Italia, coordonator proiect), ILGA-Europe, Universitatea Brighton (Marea Britanie),  Institutul Național de Sănătate Publică – Institutul Național de Igienă (Polonia) și EuroHealthNet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raport de analiză a impactului activităților derulate în cadrul proiectului PROSANIT

Raport de analiză a impactului activităților derulate în cadrul proiectului ACCES

OAMGMAMR anunță încheierea unui nou protocol pentru educație profesională

$
0
0

Modul CLIFT

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a încheiat în data de 12 iulie 2016 un protocol de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Forţelor Terestre.       

Scopul protocolului îl constituie reglementarea colaborării dintre cele două instituții în vederea creditării cursului Tactical Combat Casuality Care/Combat medic de către Comisia Natională de Educație Profesională Continuă a OAMGMAMR și derularea acestuia de către Statul Major al Forţelor Terestre. Modulul educațional vizează actualizarea cunostinţelor şi abilităţilor profesionale deja acumulate, îmbunătăţirea celor existente şi însuşirea de noi cunostinţe, care se adresează asistenţilor medicali din armată cu drept de liberă practică.

Modulul de pregătire Tactical Combat Casualty Care (TC3)/Combat Medic este organizat şi condus de către colegii din cadrul Secţiei Instruire Medicală şi Pregătire Psihologică pentru Luptă / CILFT împreună cu personal medical mediu (asistenţi medicali cu liberă practică) din cadrul Forţelor Terestre Române. Echipa de instruire este constituită din personalul propriu CILFT şi augumentat cu instructori din cadrul US Army / Albama National Guard. Caracterul de noutate al cursului derivă nu numai din multinaţionalitatea instructorilor, dar mai ales din nivelul de aplicabilitate al cursului în activităţile desfăşurate de cursanţi şi din diversitatea domeniilor de instruire: Tactical Under Fire, Tactical Field Care, Tactical Evacuation Care, MEDEVAC. Cursul este structurat pe două nivele: teoretic şi practic, finalitatea activităţii fiind marcată de un exerciţiu integrator de tip Field Training Exercise în care se vor combina cunoştiinţele tactice şi medicale dobândite în decursul pregătirii.

Sursă foto și informații: http://www.cilft.ro/evenimente/308/tactical-combat-casualty-carecombat-medics-cilft.


Concurs: înscrie rezumatul lucrării tale științifice

$
0
0

 

ICN Barcelona 2017

                                        Stimați asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenți medicali, 

Congresul internațional al ICN va fi organizat anul viitor la Barcelona în perioada 27.05.2017-01.06.2017 și pentru că dorim să susținem parteneriatul nostru atât cu această organizație cât și cu Consejo General de Enfermeria, care și-a asumat organizarea acestui eveniment, unul dintre obiectivele noastre este să reprezentăm cu profesionalism Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Din România.

Atenția noastră se concentrează pe conținutul conferinței și recunoașterea noastră ca organizație profesională prin lucrări interesante și utile participanților la conferință, prin care să împărtășim din experiența și cunoștințele asistenților medicali din România. De aceea, OAMGMAMR organizează un concurs pentru cei care doresc să participe la Congresul internațional al ICN pentru a prezenta lucrări științifice. Cei interesați să se înscrie în competiție trebuie să conceapă un rezumat al lucrării pe care intenționează să o susțină, premiile concursului constând în acoperirea cheltuielilor de participare pentru primii trei autori care vor obține cel mai mare punctaj în urma preselecției rezumatelor.

Astfel, până pe 01.09.2016, așteptăm pe adresa secretariat@oamr.ro propunerile de rezumate, urmând ca în perioada 01.09.2016-08.09.2016 acestea să fie evaluate de o comisie coordonată de Dna. Venera Botescu, Manager programe dezvoltare instituțională în cadrul OAMGMAMR. Rezultatele vor fi comunicate pe 12.09.2016. Anexat acestei invitații veți regăsi un regulament pentru rezumatele pe care veți dori să le înscrieți în concurs.

Detalii complete despre conferință pot fi accesate pe website-ul evenimentului http://www.icnbarcelona2017.com/en/.

Așteptăm cu interes rezumatele pentru a creste gradul de participare activă a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali Din România la Congresul internațional al ICN din 2017!   

Preşedinte,
Mircea Timofte

Regulament pentru rezumate poate fi descărcat aici.

Conducerea OAMGMAMR transmite sincere condoleanțe familiei doamnei Profesor Lucreţia Titircă

$
0
0

Generaţii întregi de asistenţi medicali rămân recunoascătoare doamnei Lucreţia Titircă pentru contribuţia generoasă la ridicarea prestigiului acestei profesii, căreia domnia sa i-a consacrat întreaga viaţă.

Devenită o legendă vie în asistenţa medicală din ţara noastră, a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregătirii de profesionişti în domeniu, manuale care se regăsesc în programele de învăţământ, examene şi concursuri. Principalele lucrări publicate sunt: Breviar de explorări funcţionale şi îngrijiri speciale acordate bolnavului; Dicţionar de termeni pentru asistenţii medicali; Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale; Îngrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistenţii medicali; Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistenţii medicali.

Reputația științifică a distinsei doamne este recunoscută pe plan național și internațional şi a condus către obţinerea a numeroase diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţară sau în străinătate – Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, precum şi numeroase premii pentru contribuţia importantă la afirmarea profesiei de asistent medical în România şi în întreaga lume.

Doamna LUCREŢIA TITIRCĂ  va rămâne pentru totdeauna printre noi prin atâtea generații de elevi cărora a reușit să le transfere cunoștințele și tainele acestei științe.

img

Doamna Lucretia Titircă (foto centru), invitat de onoare la Conferinţa Naţională a OAMGMAMR de la Geoagiu (Hunedoara) – 2011, alături de Mircea Timofte – Preşedintele OAMGMAMR

28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România

$
0
0

Sub deviza “Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor” la data de  28 iulie  1906, la iniţiativa Prof. Dr. Nicolae Minovici, a fost dată în folosinţă prima ambulanţă din România.

În cei 110 ani de existenţă, Serviciul de Ambulanţă a devenit unul dintre cele mai solicitate servicii din domeniul sănătăţii şi principal segment al asistenţei medicale şi transportului pacienţilor pentru ugenţe în perioada prespital.

Implicarea, profesionalismul şi dăruirea colegilor noştri care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului de Ambulanţă onorează profesia de asistent medical  şi întăresc rolul acesteia în relaţia cu pacienţii.

Conducerea OAMGMAMR transmite cele mai calde urări colegilor noştri asistenţi medicali din cadrul Serviciului Român de Ambulanţă cât şi întregii echipe din Sistemul Naţional de Urgenţă.

La mulţi ani!

Examenul pentru obținerea specializării sesiunea 2016 – Tematica și Bibliografia

$
0
0

Ministerul Sănătăţii organizează prin Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, în perioada 18.10.2016 – 31.10.2016, examenul naţional pentru obţinerea următoarelor specializări: Balneo-fizioterapie, Igienă şi sănătate publică, Nutriţie şi dietetică, Laborator şi Radiologie – imagistică medicală de către de asistenţii medicali generalişti şi de pediatrie care au participat la programele de pregătire organizate în acest sens, în anul de învăţământ 2015-2016.

Recunoașterea titlurilor de calificare obținute în România, în celelalte State Membre UE- eliberarea documentelor necesare recunoașterii (certificate)

$
0
0

RECUNOAȘTEREA CALIFICĂRILOR OBȚINUTE ÎN ROMÂNIA

În conformitate cu Legea 278/2015, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, în calitate de autoritate competentă, întocmește şi eliberează documentele (certificate etc) necesare recunoaşterii în scop profesional a titlurilor româneşti de calificare de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, în celelalte State Membre UE.

 Începând cu data de 04.01.2016, cererile de eliberare a documentelor necesare recunoașterii în scop profesional a titlurilor româneşti amintite, însoţite de documentele corespunzătoare, se depun la filiala judeţeană/ a Municipiului Bucureşti a OAMGMAMR, la care solicitantul este membru. În cazul în care solicitantul nu a dobândit calitatea de membru al OAMGMAMR, cererea se depune la filiala OAMGMAMR pe a cărui rază teritorială domiciliază.

Documentele de recunoaștere vor fi întocmite la nivelul structurii de specialitate a OAMGMAMR Național, iar în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet, vor fi ridicate de către solicitanți de la filiala județeană a OAMGMAMR la care aceștia au depus cererea, personal sau de către un împuternicit, prin procură notarială.

În vederea informării persoanelor interesate, pe site-urile filialelor județene ale OAMGMAMR vor fi publicate periodic, listele cu numele solicitanților pentru care au fost întocmite documentele respective, în vederea eliberării.

Documentele necesare 

1. Descarcă Cerere- tip

2. Descarcă Model adeverinta angajator

3. Descarcă documentele necesare pentru:

3.1. Titluri de calificare de Asistent Medical Generalist pentru care NU se cere experienta profesionala

3.2.Titluri-de-calificare-de-Asistent-Medical-Generalist-pentru-care-SE-CERE-experienta-profesionala

3.3. Alte titluri de calificare de asistent medical

3.4. Titlul de calificare Moasa- pentru care NU se cere experienta profesionala

3.5. Titlul de calificare de Asistent medical de Obstetrica- Ginecologie OG pentru care SE CERE experienta profesionala

Filialele județene ale OAMGMAMR:

http://www.oamr.ro/category/filiale-oamgmamr/

Lista documentelor de recunoaștere (certificatelor) întocmite

$
0
0

LISTA documentelor de recunoaștere (certificatelor) întocmite

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, în calitate de autoritate competentă,  întocmește şi eliberează documentele (certificate etc.) necesare recunoaşterii în scop profesional a titlurilor româneşti de calificare de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, în celelalte State Membre UE.

Persoanele care au depus dosarele după data de 15 decembrie 2015, sunt rugate să consulte lista de mai jos, în care vor găsi indicată filiala OAMGMAMR de la care pot ridica documentul solicitat.

Documentele de recunoaștere vor fi ridicate de către solicitanți, personal sau de către un împuternicit, prin procură notarială.

Lista certificate

DIABFORUM – Forumul pacienţilor cu diabet şi al cadrelor medicale

$
0
0

Cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate în folosul copiilor cu diabet insulinodependent, Asociaţia Copiilor si Tinerilor Diabetici Mureş, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş  şi Colegiul Medicilor Mureş, vă invită să participaţi la:

DIABFORUM – Forumul pacienţilor cu diabet şi al cadrelor medicale

care va avea loc în perioada 9-10 septembrie  2016 la Palatul Culturii şi Hotelul Grand din Târgu- Mureş.

Acest eveniment este destinat atât pacienţilor cu diabet, cât şi medicilor, asistenţilor medicali, nutriţioniştilor si psihologilor.

Cu această ocazie vor fi prezentate lucrări ale unor specialisti  în domeniul diabetului şi specialităţilor conexe: oftalmologie, nefrologie, ginecologie, chirurgie, dermatologie, neurologie, psihiatrie, cardiologie, nutriţie, psihologie.

Conferinţa este creditată pentru medici cu 8 credite EMC iar pentru asistenţi medicali cu 12 credite EMC, fiind în curs de creditare din partea Colegiul Naţional al Psihologilor din România.

Pentru detalii şi înscrieri accesaţi  www.diabforum.ro

Preşedinte Ascotid – Rodica Molnar  (telefon 0753. 316.623)

Diabforum 2016 - afis albastru


Primul curs de PODIATRIE din România

$
0
0

CEFBEF49-DCC7-4D77-81D8-06BD1EFBB9DC

Asociația de Podiatrie oferă 50 de înscrieri gratuite pentru noi membri

Nu ratați primul curs de PODIATRIE din ROMÂNIA!

Sunteți asistent medical și doriți să vă dezvoltați cele mai importante abilități în îngrijirea podiatrică specifică piciorului diabetic?

Vă invităm să deveniți parte din Asociația de Podiatrie!

Aveți ocazia să luați parte la primul curs de PODIATRIE, din România, axat pe îngrijirea piciorului diabetic!

  • BUCUREȘTI, 6 Septembrie 2016, Hotel Ramada Parc, data limită de înscriere este 31 august 2016!
  • Cluj-Napoca, 20.10.2016 data limita inscriere 10.10.2016

Taxa de participare la curs este de 100 lei pentru membrii Asociației de Podiatrie și de 250 lei, pentru non-membri.

Asociația de Podiatrie oferă pentru 50 de înscriși la curs accederea GRATUITĂ ca membri ai asociației, beneficiind astfel de taxa redusă de 100 de lei!*

Programul educațional include teme precum:

  • Conceptul de picior diabetic
  • Elementele de bază în biomecanica piciorului și metode de ortezare ale piciorului diabetic
  • Neuropatia diabetică. Educația specifică îngrijirii picioarelor la persoanele cu diabet zaharat
  • Examinarea piciorului diabetic
  • Boala arterială periferică la pacienții cu diabet zaharat
  • Infecția piciorului la pacientul diabetic

Cursul este creditat cu 5 puncte EMC.

*Cele 50 de înscrieri gratuite pentru noii membrii ai Asociației Podiatrie sunt valabile exclusiv pentru asistenții medicali din specialitățile: diabetologie, chirurgie și ortopedie, care se înregistrează la cursul de Podiatrie din data de 6 septembrie 2016, Hotel Ramada Parc, București și care plătesc taxa de înscriere de 100 de lei.

Pentru detalii și înregistrare, vă rugăm să accesați secțiunea specială a site-ului Asociației de Podiatrie: 

https://www.podiatrie.ro/ro-ro/cursuri/ingrijirea_piciorului_diabetic

Primul curs de PODIATRIE pentru asistenți medicali este organizat cu sprijinul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.

Buletin de știri #4 | Consiliul European al asistenților medicali

$
0
0

ENC_LOGO 

Consiliul European al asistenților medicali

Buletin de știri #4

 

CUPRINS:

  • O rată mai mare a sindromului burnout în rândul profesioniștilor cu specializare în terapie intensivă
  • Comisia Europeană salută noul acord privind o utilizare mai sigură a dispozitivelor medicale  
  • Precaritate uriașă în rândul asistenților medicali stagiari britanici
  • Lipsa asistenților medicali ar putea dura ani de zile în Marea Britanie

O RATĂ MAI MARE A SINDROMULUI BURNOUT ÎN RÂNDUL PROFESIONIȘTILOR CU SPECIALIZARE  ÎN TERAPIE INTENSIVĂ

 

Potrivit unui raport publicat în Critical Care Societies Collaborative, un grup format din patru organizații profesionale americane (Asociația Americană a Asistenților de Terapie Intensivă, Colegiul American al Medicilor cu specializare în chirurgie toracică, Societatea Americană pentru Chirurgie Toracică și Societatea de Medicină Intensivă), între 25 și 33% dintre asistenții medicali de terapie intensivă suferă de simptome clare de epuizare severă, în timp ce, până la  86% dintre aceștia dezvoltă cel puțin unul dintre simptomele clasice (oboseală, depersonalizare și realizări personale reduse).  De  asemenea, potrivit raportului,  45% dintre medicii cu specializare în terapie intensivă și 71% dintre specialiștii în terapie intensivă pediatrică prezintă simptome severe ale sindromului burnout.

În ceea ce privește nivelul pacienților și al îngrijirilor medicale, epuizarea poate provoca reducerea calității îngrijirilor, o satisfacție scăzută în rândul pacienților, un număr crescut de erori medicale, rate mai mari de infecții asociate cu îngrijrile medicale și rate mai mari ale mortalității.

Raportul sugerează că această creștere a sindromului burnout este provocată de mediul deosebit de stresant din unitățile de terapie intesivă, subliniind morbiditatea și mortalitatea ridicate din rândul pacienților, rutina de lucru zilnică competitivă, obișnuitele lupte cu probleme traumatice și etice.

Sindromul burnout poate evolua în boala stresului post traumatic, abuz de alcool și chiar gânduri suicidale.

Așadar, grupul solicită părților implicate, profesioniștilor, oamenilor de știință și factorilor de decizie politică să găsească soluții pentru atenuarea dezvoltării sindromului burnout în unitățile de terapie intensivă.  Conform co-autorului raportului, Dr Marc Moss de la Universitatea din Colorado, această colaborare între toți actorii relevanți este o necesitate pentru găsirea unei soluții de succes la această problemă.

Raportul subliniază două potențiale strategii pentru tratarea sindromului burnout, care includ intervenții axate pe îmbunătățirea mediului din unitățile de terapie intesivă și ajutor pentru ca persoanele implicate să facă acestui mediu.

Conform unui studiu publicat în ziarul Academic Medicine, formarea mindfulness a profesioniștilor din domeniul îngrijirilor medicale a demonstrat, de asemenea, efecte benefice, cum ar fi îmbunătățirea atenției și a capacității de reacție la problemele pacientului.

 

COMISIA EUROPEANĂ SALUTĂ NOUL ACORD PRIVIND O UTILIZARE MAI SIGURĂ A DISPOZITIVELOR MEDICALE

 

Recent, Comisia Europeană a salutat acordul încheiat în data de 15 iunie, între Parlamentul European și Consiliu, privind o mai bună supraveghere și urmărire a dispozitivelor medicale și pentru diagnostic in vitro.

Conform Comisiei, există peste 500000 de tipuri de dispozitive pe piața UE.  Aceastea acoperă o gamă largă de produse, de la articole cu utilizare la domiciliu cum ar fi plasturii, testele de sarcină și lentilele de contact, la aparate cu raze X, stimulatoare cardiace, implanturi mamare, proteze de șold și teste de sânge pentru depistarea HIV.

Acest nou acord urmărește câteva preocupări-cheie ale Comisiei, indicate sub forma mai multor etape ale negocierii. De asemenea, Comisia subliniază ce consideră ca reprezintă îmbunătățiri importante ale actualului sistem:

- un control mai strict de pre-piață a dispozitivelor cu risc ridicat cu implicarea unui grup de experți la nivel UE

- consolidarea criteriilor de desemnare și a proceselor de supraveghere a organismelor notificate responsabile de certificarea dispozitivelor medicale

- includerea anumitor produse estetice care prezintă aceleași caracteristici și profil de risc ca și dispozitivele medicale analoge din domeniul de aplicare al acestor regulamente

- introducerea unui nou sistem de clasificare a riscurilor pentru dispozitivele medicale de diagnostic, bazate pe orientările internaționale

- transparență îmbunătățită prin stabilirea unei baze de date cuprinzătoare la nivel UE privind dispozitivele medicale și a unui sistem de trasabilitate care să permită urmărirea dispozitivului de la producător, prin intermeiul lanțului de furnizori, până la utilizatorul final

- introducerea unei cerințe la nivel UE pentru un  ’card de implant “ care să fie furnizat pacienților și care să conțină informații despre dispozitivele medicale implantate

- consolidarea normelor privind datele clinice, care să includă o procedură coordonată la nivel UE pentru autorizarea studiilor clinice multicentrice privind dispozitivele

-  consolidarea cerinței pentru producători, de a colecta date referitoare la utilizarea reală a dispozitivelor lor

- o mai bună coordonare între Statele Membre în domeniul vigilenței și a supravegherii pieței

Comisia consideră că un cadru legislativ modernizat și mai robust este esențial pentru a asigura o protecție mai bună a sănătății publice și a siguranței pacientului.  De asemenea, adaugă că acest aspect va contribui la inovarea în acest sector, pentru competitivitatea industriei UE și pentru o mai bună funcționare a Pieței Interne în acest sector strategic.

Acest regulament trebuie să fie adoptat de către Parlament și Consiliu la finalul anului sau la începutul lui 2017, conform opiniei Comisiei.

 

PRECARITATE URIAȘĂ ÎN RÂNDUL ASISTENȚILOR MEDICALI STAGIARI BRITANICI

 

Potrivit ziarului britanic Daily Mirror, asistenții medicali stagiari din Marea Britanie apelează din ce în ce mai des la băncile alimentare și la împrumuturi, întrucât se chinuie să își permită formarea profesională.

Tabloidul se referă la un studiu realizat de Sunday People, care dezvăluie modul în care în ultimii 3 ani, enorma sumă de 5.2 milioane de lire sterline a fost plătită pentru subvenții pentru condiții dificile. Aproximativ 6500 de asistenți medicali au primit ajutor finanaciar, și sindicatele avertizează că asistenții medicali care vor începe programele de formare anul viitor vor termina cu o datorie de 52000 de lire sterline. Drept urmare, acest lucru va duce la creșterea numărului de asistenți medicali care vor apela la băncile de alimente pentru a-și hrăni familiile sau vor suna  creditorii pentru a face față facturilor.

Situația alarmantă vine pe fondul unei crize în cadrul serviciilor de sănătate, care nu va face altceva decât să se aprofundeze. Într-adevăr, potrivit ziarului,  aproximativ unul din 3 asistenți medicali din NHS (Serviciul Național de Sănătate) urmează să se pensioneze în  următorii cinci ani, așa cum unul din 10 posturi rămâne liber în prezent. Aceasta înseamnă că formarea recruților este și mai importantă.

Pentru a combate creșterea nivelului de sărăcie, sindicatele de studenți au înființat bănci de alimente pentru a-i ajuta pe asistenții medicali care sunt nevoiți să aleagă între a se hrăni sau a studia pentru a salva vieți.

Shelly Asquith, vicepreședinte ajutor social în cadrul Sindicatului Național al Studenților afirmă că o parte din asistenti medicali au fost nevoiți să apeleze la creditori sau să aplice pentru ajutor social.

Acești oameni studiază pentru a menține starea de sănătate a oamenilor, fiindcă le pasă. Și nu au capacitatea să se întrețină, a afirmat aceasta, adăugând apoi: Cred că este o problemă despre care nu se vorbește suficient. O mulțime de stundeți care trăiesc în sărăcie se simt rușinați din cauza asta.

Foarte mulți studenți încă nu îndrăznesc să solicite ajutor, din cauza stigmatului traiului în sărăcie.

 

LIPSA ASISTENȚILR MEDICALI POATE DURA ANI DE ZILE ÎN MAREA BRITANIE

 

Experții din Marea Britanie prezic că reducerea numărului de asistenți medicali va continua în anii ce vor urma și s-ar putea agrava.  

Aceste avertismente au apărut în urma unui raport de la începutul anului 2016 privind forța de muncă a asistenților medicali, efectuat de către Institutul pentru studii privind ocuparea forței de muncă pentru Comitetul Consultativ de migrație.  Autorii subliniază ca probleme cheie: îmbătrânirea forței de muncă, planificarea slabă din partea guvernului și riscurile Brexitului.

Menținerea asistenților medicali cu pregătire profesională locală este o prioritate de top pentru guvern, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate.

În plus, raportul a determinat guvernul ‘să diminueze exigența regulilor și să acorde până la 15000 de vize pentru asistenții medicali din afara pieței unice Europene, în următorii trei ani. Însă publicarea acesteia a fost anulată la referendumul UE, așadar abia acum este dezvăluită întreaga dimensiune a problemei.’. Conform raportului, NHS (Serviciul Național de Sănătate) ducea deja lipsă de asistenți medicali –  unul din 10 posturi fiind neocupat. Unul din trei asistenți medicali are vârsta de peste 50 ani. Drept urmare, NHS se confruntă cu o bombă cu ceas a pensionărilor și nu va avea asistenți medicali pentru a acoperi golurile.

De asemenea, raportul critică planificarea forței de muncă în cadrul NHS, citând reducerea cu 17% a locurilor de formare pentru asistenți medicali în perioada 2009-2013.  De atunci numărul a crescut, însă s-a întâmplat prea târziu, afirmă raportul. NHS a avut nevoie din ce în ce mai mult să se bazeze pe recrutarea asistenților medicali din străinătate – în ultimul an peste un sfert din noii recruți au venit de peste hotare. Acești asistenți medicali străini reprezintă acum 13% din forța de muncă, jumătate din ei provenind din UE – o sursă care, cred autorii raportului, ar putea începe să se epuizeze în următorii ani, în urma votului de a părăsi UE.

Rachel Marangozov, autoarea raportului, consideră că asistenții medicali ar putea fi descurajați de perspectiva Brexitului. Acest aspect, împreună cu alți factori, înseamnă că recrutarea unor asistenți medicali din restul lumii nu va fi suficientă pentru a acoperi golurile din forța de muncă.

Conform opiniei acesteia, ‘guvernul trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că Marea Britanie are o sursă locală de asistenți medicali care să ocupe aceste viitoare posturi. Acest lucru va necesita investiție adecvată și susiținută în planificarea forței de muncă.  

Avertizarea vine în urma unui raport al Comitetului de Conturi Publice, la începutul acestui an, criticând de asemenea, planificarea forței de muncă a asistenților medicali.  În prezent, aproximativ 360000 asistenți medicali lucrează în NHS în Anglia – iar Royal College of Nursing consideră că există deja o lipsă de cel puțin 20000 .

Secretarul General RCN, Janet Davies, afirmă: ‘acest raport este descurajant și este limpede că fără o acțiune urgentă, Marea Britanie se îndreaptă spre un deficit major de asistenți medicali’. A adăugat apoi: ‘mulțumită anilor de gândire pe termen scurt, Marea Britanie este complet nepregătită să se coinfrunte cu problemele puse de o forță de muncă care îmbătrâneste, creșterea cererii și acum nesiguranța provocată de plecarea din UE.’

De asemenea, Dna Davies a avertizat că planul de a tăia bursele pentru asistenți medicali și de a-i obliga să plătească pentru cursurile universitare – spre deosebire de alți studenți care nu au de plătit taxe de studii- ar putea înrăutăți și mai mult situația.

Însă un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate din Anglia a subliniat că sunt 11000 de asistenți medicali pe secții în plus față de anul 2010 și că numărul de instruire este în creștere.

‘Așa cum a afirmat deja secretarul de sănătate, personalul medical din UE reprezintă o parte fundamentală a NHS și formarea profesională  și menținerea asistenților medicali cu pregătire locală este o prioritate de top pentru acest guvern.’

ANUNȚ IMPORTANT

$
0
0

Începând cu data de 5 septembrie 2016, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (sediul central) îşi va derula activitatea în altă locaţie, respectiv în Calea Griviţei nr. 77, sector 1, Bucureşti.

Contact:
Telefon: 021/224.00.55
Fax: 021/224.00.25
e-mail: secretariat@oamr.ro

Hotărârea nr. 10/17 martie 2016 pentru modificarea şi completarea Statutului OAMGMAMR

$
0
0

HOTĂRÂRE  Nr. 10/2016 din 17 martie 2016

pentru modificarea şi completarea Statutului Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, adoptat prin Hotărârea Adunării generale naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România nr. 1/2009

EMITENT:  ORDINUL ASISTENŢILOR MEDICALI GENERALIŞTI, MOAŞELOR ŞI ASISTENŢILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 267 din 8 aprilie 2016

Descarcă Statutul OAMGMAMR  Statut_forma actualizata 2016

În temeiul art. 53 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România emite următoarea hotărâre:

 ART. I

Statutul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, adoptat prin Hotărârea Adunării generale naţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România nr. 1/2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 26 februarie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

 ”(3) Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este organizat la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi funcţionează în teritoriu prin filiale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care au personalitate juridică şi beneficiază de autonomie organizatorică şi funcţională în limitele prevăzute de prezentul statut.”

2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 2

Sediul central al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este în municipiul Bucureşti.”

    3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 3

    Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este organizaţie profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat şi cuprinde toţi asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali, precum şi membrii asociaţi, care exercită profesia pe teritoriul României.”

    4. La articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “b) autorizează exercitarea temporară şi ocazională a profesiilor de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical pentru cetăţeni ai statelor terţe, în cazul situaţiilor de urgenţă, schimburilor de experienţă, convenţiilor bilaterale dintre România şi aceste state;”.

    5. La articolul 6 alineatul (1), după litera b) se introduc patru noi litere, literele b^1) – b^4), cu următorul cuprins:

    “b^1) autorizează sau, după caz, avizează exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical pe teritoriul României;

    b^2) atestă titlurile de calificare de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical obţinute în România şi emite documentele necesare recunoaşterii profesionale în celelalte state membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană;

    b^3) elaborează şi, după caz, emite cardul profesional european pentru membrii săi, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene;

    b^4) recunoaşte calificările profesionale de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical dobândite în celelalte state membre ale Uniunii Europene, statele aparţinând Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană;”.

    6. La articolul 6 alineatul (1), literele d), l) şi n) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “d) atestă onorabilitatea şi moralitatea profesională a membrilor săi şi emite certificatul de status profesional curent;

    ………………………………………………………………..

    l) înregistrează membrii şi membrii asociaţi în Registrul naţional unic al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România, pe care îl actualizează permanent şi administrează pagina de internet pe care este publicat;

    ………………………………………………………………..

    n) asigură schimbul de informaţii, prin intermediul sistemului de informare a pieţei interne a Uniunii Europene (IMI), cu autorităţile competente ale altor state în vederea exercitării profesiei de către asistenţii medicali generalişti, moaşe şi asistenţii medicali;”.

    7. La articolul 6 alineatul (1), după litera n) se introduce o nouă literă, litera n^1), cu următorul cuprins:

    “n^1) informează autorităţile competente din toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ale Confederaţiei Elveţiene, cu privire la asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile ori instanţele judecătoreşti naţionale să desfăşoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar şi cu caracter temporar, activităţile profesionale;”.

    8. La articolul 6 alineatul (1), litera v) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “v) participă împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi cu Ministerul Sănătăţii la stabilirea numărului de locuri pentru învăţământul postliceal sanitar şi pentru învăţământul superior de asistenţă medicală;”.

    9. La articolul 6 alineatul (1), după litera x) se introduce o nouă literă, litera y), cu următorul cuprins:

    “y) organizează examenul de grad principal pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale şi oficianţi medicali şi emite certificatele de grad principal candidaţilor care au promovat acest examen.”

    10. La articolul 6 alineatul (2), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “i) colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în vederea elaborării metodologiei de organizare a programelor de specializare şi de acordare de competenţe şi de grade profesionale pentru asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali;”.

    11. La articolul 6 alineatul (2), după litera i) se introduce o nouă literă, litera i^1), cu următorul cuprins:

    “i^1) colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în vederea aprobării metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal;”.

    12. După articolul 8 se introduc trei noi articole, articolele 8^1 – 8^3, cu următorul cuprins:

    “ART. 8^1

    Prin excepţie de la prevederile art. 8, surorile medicale şi oficianţii medicali au obligaţia să se înregistreze în Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, în vederea autorizării exercitării activităţilor specifice.

    ART. 8^2

    La înregistrare, surorile medicale şi oficianţii medicali dobândesc calitatea de membru asociat al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

    ART. 8^3

    Condiţiile de autorizare, precum şi drepturile şi obligaţiile acestora se stabilesc prin hotărâre a Consiliul naţional al OAMGMAMR.”

    13. La articolul 11, după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:

    “b^1) prin decizia Biroului consiliului judeţean, în cazurile prevăzute de art. 46 alin. (4) şi ale art. 59 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare.”

    14. La articolul 12, alineatul (1) se abrogă.

    15. La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(3) Conferirea titlului de membru de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România este de competenţa Consiliului naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, la propunerea Biroului executiv, respectiv a biroului consiliului judeţean/Municipiului Bucureşti al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.”

    16. La articolul 14 alineatul (1), după litera c) se introduc patru noi litere, literele c^1) – c^4), cu următorul cuprins:

    “c^1) să nu facă aprecieri în public sau pe reţelele de socializare neconforme cu realitatea, legate de activitatea OAMGMAMR, în scopul de a induce în eroare opinia publică;

    c^2) să nu publice, în mediile tradiţionale de comunicare (ziare, reviste, televiziune, radio etc.) sau pe reţelele de socializare imagini care aduc atingere demnităţii umane;

    c^3) să nu răspândească informaţii de natură să prejudicieze imaginea sau drepturile asistentului medical generalist, a moaşei şi a asistentului medical;

    c^4) să nu denigreze imaginea unei persoane în scopul de a vătăma sau păgubi, realizată prin intermediul mijloacelor media.”

    17. La articolul 14 alineatul (1), după litera m) se introduce o nouă literă, litera n), cu următorul cuprins:

    “n) să nu difuzeze imagini privind o persoană aflată în îngrijirea unui serviciu medical/tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter confidenţial privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al reprezentanţilor legali.”

    18. La articolul 14, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “(2) Asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali care nu realizează anual numărul minim de credite stabilit de Consiliul naţional al OAMGMAMR li se suspendă dreptul de liberă practică, până la realizarea numărului de credite respectiv.

    (3) Asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali, care nu plătesc cotizaţia datorată pe o perioada de 6 luni, li se suspendă calitatea de membru până la plata cotizaţiei datorate.”

    19. După articolul 14 se introduce un nou capitol, capitolul IV^1, cuprinzând articolele 14^1 – 14^5 cu următorul cuprins:

    “CAPITOLUL IV^1

    Incompatibilităţile funcţiilor de conducere

    ART. 14^1

    Persoanele care deţin funcţii de conducere în structurile OAMGMAMR sunt incompatibile cu funcţiile de conducere din organizaţii sindicale, din partidele politice sau alte asociaţii profesionale naţionale.

    ART. 14^2

    Sesizarea privind situaţia de incompatibilitate poate fi făcută de orice persoană, instituţii sau autorităţi interesate.

    ART. 14^3

    În termen de 10 zile de la apariţia stării de incompatibilitate, persoana aflată în stare de incompatibilitate este obligată să sesizeze Biroul executiv al OAMGMAMR şi să îşi exprime opţiunea alegerii pentru una dintre funcţiile deţinute pentru care a intervenit incompatibilitatea. În cazul neexprimării opţiunii, Biroul executiv va constata starea de incompatibilitate.

    ART. 14^4

    După constatarea stării de incompatibilitate, Biroul executiv va suspenda dreptul de exercitare a funcţiei de conducere pe toată perioada stării de incompatibilitate.

    ART. 14^5

    Prevederile prezentei secţiuni intră în vigoare la data expirării mandatului organelor de conducere în funcţie.”

    20. La articolul 15, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(3) Filialele judeţene şi filiala municipiului Bucureşti au personalitate juridică şi beneficiază de autonomie organizatorică şi funcţională, în limitele prevăzute de prezentul statut.”

    21. La articolul 15, după alineatul (5) se introduc cinci noi alineate, alineatele (6) – (10), cu următorul cuprins:

    “(6) Filialele judeţene şi filiala municipiului Bucureşti nu pot funcţiona în afara Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

    (7) Filialele judeţene, respectiv filiala municipiului Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii, nu pot emite hotărâri şi decizii contradictorii actelor emise de organele de conducere ale OAMGMAMR, la nivel naţional.

    (8) Consiliul naţional al OAMGMAMR hotărăşte modalitatea de stabilire a bugetelor filialelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi a bugetului propriu al aparatului central.

    (9) Filialele judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au obligaţia să prezinte semestrial Biroului executiv al OAMGMAMR un raport privind modul în care au fost duse la îndeplinire hotărârile Consiliului naţional şi ale consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, deciziile biroului consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli.

    (10) Biroul executiv al OAMGMAMR va informa Consiliul naţional cu privire la modalitatea de realizare a obligaţiilor prevăzute la alin. (9).”

    22. La articolul 17, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 17

    (1) Adunarea generală este constituită din reprezentanţii aleşi ai tuturor asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali cu drept de liberă practică înscrişi în filiala respectivă, conform normei de reprezentare de 1 la 100.”

    23. La articolul 17, alineatele (3) – (5) se abrogă.

    24. La articolul 18, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “ART. 18

    (1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti are un număr de membri proporţional cu numărul asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali înscrişi în Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, conform dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

    ………………………………………………………………..

    (3) Consiliile judeţene ale OAMGMAMR vor alege dintre membrii lor un birou format din: preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi secretar, iar Consiliul Municipiului Bucureşti al OAMGMAMR va alege dintre membrii săi un birou format din: preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi secretar.”

    25. La articolul 18 alineatul (4), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “b) alege, dintre membrii săi, membrii biroului consiliului judeţean/al municipiului Bucureşti;

    c) aprobă angajarea şi efectuarea de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii filialei, în conformitate cu limitele valorice de competenţă stabilite de Consiliul naţional;”.

    26. La articolul 18 alineatul (4), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:

    “c^1) mandatează preşedintele filialei să încheie acte juridice în numele acesteia pentru achiziţionarea, vânzarea şi construcţia de bunuri imobile, precum şi achiziţionarea sau vânzarea de bunuri mobile, destinate desfăşurării activităţii filialei;”.

    27. La articolul 18 alineatul (4), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “f) alege din rândul membrilor săi o persoană pentru a ocupa funcţia electivă rămasă vacantă în cadrul biroului consiliului, conform Regulamentului electoral elaborat de Biroul executiv;”.

    28. La articolul 18, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:

    “(5^1) Şedinţele extraordinare nu sunt indemnizate.”

    29. La articolul 18, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(9) Membrii consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă în limita maximă stabilită de Consiliul naţional.”

    30. La articolul 18, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alineatul (9^1), cu următorul cuprins:

    “(9^1) Cuantumul indemnizaţiei de şedinţă se acordă la propunerea biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, în funcţie de fondurile disponibile, cu încadrarea în limita maximă stabilită de Consiliul naţional, condiţionată de participarea la şedinţa respectivă.”

    31. La articolul 18, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(10) Membrii consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, care absentează nemotivat la 3 şedinţe consecutive, vor fi sancţionaţi conform regulamentului de organizare şi funcţionare al consiliului judeţean/municipiului Bucureşti.”

    32. La articolul 19, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 19

    (1) Biroul consiliului judeţean este format din: preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi secretar, iar Biroul Consiliului Municipiului Bucureşti este format din: preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi secretar.”

    33. La articolul 19 alineatul (4), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “b) organizează evidenţa membrilor săi autorizaţi;”.

    34. La articolul 19 alineatul (4), litera f) se abrogă.

    35. La articolul 19 alineatul (4), după litera h) se introduc patru noi litere, literele h^1) – h^4), cu următorul cuprins:

    “h^1) aprobă situaţiile financiare anuale ale filialei şi le prezintă spre informare consiliului judeţean/municipiului Bucureşti;

    h^2) avizează structura organizatorică şi o înaintează spre adoptare Consiliului naţional;

    h^3) supune aprobării consiliului judeţean/municipiului Bucureşti sau Consiliului naţional, în funcţie de limitele valorice de competenţă, efectuarea de investiţii (construcţii, achiziţie de imobile cu destinaţie de birouri, terenuri, mijloace auto), precum şi vânzarea unor imobile din patrimoniul filialei;

    h^4) organizează centre de verificare a cunoştinţelor lingvistice conform procedurii elaborate de Departamentul de recunoaştere a calificărilor profesionale şi aprobate de Consiliul naţional;”.

    36. La articolul 20, după litera b) se introduce o nouă literă, litera b^1), cu următorul cuprins:

    “b^1) aprobă eliberarea certificatului de membru şi a avizului anual membrilor filialelor judeţene/filialei municipiului Bucureşti;”.

    37. La articolul 20, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “c) aprobă angajarea, promovarea, suspendarea şi eliberarea din funcţie a personalului executiv şi acordă premii şi alte drepturi de natură salarială, pentru salariaţi şi membrii biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti şi consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, potrivit dispoziţiilor legale;”.

    38. La articolul 20, după litera c) se introduc şapte noi litere, literele c^1) – c^7), cu următorul cuprins:

    “c^1) acordă premii şi alte drepturi de natură salarială, în limita bugetului, pentru salariaţi şi membrii aleşi;

    c^2) stabileşte atribuţiile şi programul de lucru pentru membrii biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti;

    c^3) stabileşte atribuţii pentru membrii consiliului judeţean/municipiului Bucureşti;

    c^4) propune biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti structura organizatorică necesară funcţionării filialei, în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare;

    c^5) aprobă transferul membrilor de la o filială la alta;

    c^6) încheie acte juridice în numele şi pe seama filialei;

    c^7) încheie acte juridice privind achiziţionarea, vânzarea şi construcţia de bunuri imobile, precum şi achiziţionarea sau vânzarea de bunuri mobile, destinate desfăşurării activităţii filialei, pe baza mandatului emis de consiliul judeţean/municipiului Bucureşti;”.

    39. La articolul 20, litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “g) administrează şi gestionează patrimoniul filialei în calitate de ordonator de cheltuieli, conform legii;”.

    40. La articolul 20, după litera j) se introduce o nouă literă, litera k), cu următorul cuprins:

    “k) actualizează permanent Registrul naţional unic al asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali din România.”

    41. La articolul 24, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 24

    (1) Organele de conducere ale Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, la nivel naţional, sunt:

    a) Consiliul naţional;

    b) Biroul executiv;

    c) preşedintele.”

    42. Articolul 25 se abrogă.

    43. La articolul 26, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 26

    (1) Consiliul naţional este alcătuit din preşedinţii fiecărei filiale judeţene, respectiv ai filialei municipiului Bucureşti şi reprezentantul autorităţii de stat.”

    44. La articolul 26 alineatul (5), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “c) alege din rândul membrilor săi o persoană pentru a ocupa funcţia electivă rămasă vacantă în cadrul Biroului executiv, conform Regulamentului electoral elaborat de Biroul executiv;”.

    45. La articolul 26 alineatul (5), după litera d) se introduce o nouă literă, litera d^1), cu următorul cuprins:

    “d^1) adoptă Codul de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România, Regulamentul de organizare şi funcţionare al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Statutul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România;”.

    46. La articolul 26 alineatul (5), literele f), i) şi r) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “f) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli al aparatului central;

    ………………………………………………………………..

    i) aprobă Programul naţional de educaţie profesională continuă şi stabileşte numărul de credite ce trebuie cumulat anual, la propunerea Biroului executiv;

    ………………………………………………………………..

    r) stabileşte indemnizaţia/salariul membrilor biroului executiv, biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, ai consiliului judeţean/municipiului Bucureşti şi indemnizaţia de şedinţă a Consiliului naţional/consiliului judeţean/municipiului Bucureşti;”.

    47. La articolul 26 alineatul (5), după litera r) se introduce o nouă literă, litera r^1), cu următorul cuprins:

    “r^1) adoptă structura organizatorică a filialelor judeţene, respectiv a filialei municipiului Bucureşti;”.

    48. La articolul 26 alineatul (5), litera s) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “s) îndeplineşte şi alte atribuţii date în competenţa sa prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al OAMGMAMR.”

    49. La articolul 26, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:

    “(6) În situaţii de urgenţă, în vederea înlăturării unor riscuri care ar aduce atingere intereselor organizaţiei, Consiliul naţional adoptă hotărâri pe baza majorităţii simple a voturilor, exprimate prin corespondenţă.”

    50. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 28

    Biroul executiv al Consiliului naţional este alcătuit din preşedinte, 4 vicepreşedinţi şi un secretar naţional, aleşi prin vot secret de membrii Consiliului naţional din rândul acestora.”

    51. La articolul 29, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “b) convoacă Consiliul naţional în şedinţe ordinare şi extraordinare;”.

    52. La articolul 29, după litera b) se introduc două noi litere, literele b^1) şi b^2), cu următorul cuprins:

    “b^1) convoacă consiliul judeţean/municipiului Bucureşti, în situaţii în care apar probleme de organizare, funcţionare şi încălcări ale deciziilor şi hotărârilor Biroului executiv, respectiv ale Consiliului naţional;

    b^2) informează Consiliul naţional cu privire la deficienţele constatate de către Comisia Naţională de Control Financiar, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun, ţinând cont de propunerile menţionate în raportul de control;”.

    53. La articolul 29, literele c), d) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “c) organizează şedinţele Consiliului naţional, propune ordinea de zi şi se asigură de consemnarea celor dezbătute;

    d) elaborează Codul de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, moaşei şi asistentului medical, Statutul şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale OAMGMAMR, pe care le supune aprobării Consiliului naţional;

    ………………………………………………………………..

    h) elaborează structura organizatorică a OAMGMAMR şi aprobă regulamentul de funcţionare al fiecărei structuri interne;”.

    54. La articolul 29, după litera h) se introduc trei noi litere, literele h^1) – h^3), cu următorul cuprins:

    “h^1) elaborează proiectul de metodologie privind condiţiile de autorizare în vederea exercitării profesiei de către membrii asociaţi şi o propune spre aprobare Consiliului naţional;

    h^2) elaborează metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de grad principal şi o supune spre avizare Consiliului naţional;

    h^3) elaborează metodologia de întocmire a bugetelor de venituri şi cheltuieli;”.

    55. La articolul 29, literele j) şi k) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “j) organizează şi coordonează educaţia profesională continuă;

    k) elaborează metodologii şi tematici pentru examenele şi concursurile pe care OAMGMAMR le organizează;”.

    56. La articolul 29, după litera k) se introduce o nouă literă, litera k^1), cu următorul cuprins:

    “k^1) elaborează criteriile şi standardele de dotare a cabinetelor de practică independentă, precum şi celelalte acte normative incidente;”.

    57. La articolul 29, literele l) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “l) analizează rapoartele semestriale de activitate înaintate de filialele judeţene;

    m) efectuează în fiecare an, prin Comisia Naţională de Control Financiar, controlul financiar contabil la filialele judeţene/municipiului Bucureşti şi aparatul central şi prezintă Consiliului naţional concluziile şi propunerile de îmbunătăţire a activităţii;”.

    58. La articolul 29, litera n) se abrogă.

    59. La articolul 29, litera r) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “r) îndeplineşte şi alte atribuţii date în competenţa sa prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al OAMGMAMR.”

    60. La articolul 30 alineatul (2), literele e) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “e) aprobă angajarea, promovarea, suspendarea şi eliberarea din funcţie a personalului executiv şi acordă premii şi alte drepturi de natură salarială, pentru salariaţi şi membrii biroului executiv, potrivit dispoziţiilor legale;

    ………………………………………………………………..

    h) administrează şi gestionează patrimoniul aparatului central, în calitate de ordonator de cheltuieli;”.

    61. La articolul 30 alineatul (2), după litera l) se introduce o nouă literă, litera l^1), cu următorul cuprins:

    “l^1) încheie acte juridice privind cumpărarea, vânzarea de imobile şi terenuri, efectuarea unor construcţii de imobile cu destinaţie de birouri, pe baza mandatului emis de Consiliul naţional.”

    62. La articolul 30 alineatul (2), după litera m) se introduc două noi litere, literele m^1) şi m^2), cu următorul cuprins:

    “m^1) dispune transmiterea către autorităţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ale Confederaţiei Elveţiene, prin alertă, în cadrul IMI, a informaţiilor cu privire la asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali cărora li s-a restrâns sau interzis de către autorităţile sau instanţele judecătoreşti naţionale dreptul de exercitare a profesiei, în întregime sau în parte, sau cu caracter temporar;

    m^2) propune Biroului executiv convocarea consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, în situaţii în care, la nivelul filialelor OAMGMAMR, apar probleme de organizare şi funcţionare, încălcări ale prevederilor legale, ale deciziilor Biroului executiv şi hotărârilor Consiliului naţional, care sunt de natură să aducă prejudicii organizaţiei sau să afecteze buna desfăşurare a activităţilor care fac obiectul de activitate al OAMGMAMR;”.

    63. La articolul 30 alineatul (2), litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “n) îndeplineşte şi alte atribuţii date în competenţa sa prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al OAMGMAMR.”

    64. La articolul 31, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “d) exercită şi alte atribuţii date de preşedintele OAMGMAMR, în condiţiile legii.”

    65. La articolul 32, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “f) exercită şi alte atribuţii date de preşedintele OAMGMAMR, în condiţiile legii.”

    66. Articolele 33, 33^1 şi 33^2 se abrogă.

    67. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 34

    Reprezentantul autorităţii statului îndeplineşte atribuţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare.”

    68. La articolul 35, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “ART. 35

    (1) La nivelul Consiliului naţional al OAMGMAMR funcţionează departamente, compartimente, comisia de specialitate a asistenţilor medicali generalişti, comisia de specialitate a moaşelor, comisii de specialitate pentru asistenţii medicali, Comisia naţională pentru recunoaşterea calificărilor de asistent medical generalist, de asistent medical şi de moaşă obţinute în Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană, Comisia naţională de educaţie profesională continuă, Comisia naţională de etică şi deontologie, Comisia naţională de control financiar, precum şi alte comisii, propuse de Biroul executiv şi aprobate prin hotărâre a Consiliului naţional.

    (2) Structura organizatorică a filialelor judeţene, respectiv a filialei municipiului Bucureşti se adoptă prin hotărâre a Consiliului naţional.”

    69. La articolul 36 alineatul (3), după litera g) se introduc două noi litere, literele g^1) şi g^2), cu următorul cuprins:

    “g^1) încasări din activităţi producătoare de venituri, înfiinţare de asociaţii, fundaţii, unităţi de învăţământ;

    g^2) venituri din chirii;”.

    70. La articolul 36, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(5) Cotizaţia de membru/membru asociat al OAMGMAMR se încasează lunar pe statul de plată şi va fi în cuantum de 1% din valoarea salariului de bază, conform hotărârii Consiliului naţional.”

    71. La articolul 36, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:

    “(6) Cotizaţia de membru al OAMGMAMR se poate încasa şi anual.”

    72. La articolul 37, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 73

    (1) Neplata cotizaţiei datorate de filialele OAMGMAMR pe o perioadă de 3 luni se sancţionează cu suspendarea din funcţie a preşedintelui filialei, prin hotărâre a Consiliului naţional, până la plata cotizaţiei datorate, perioadă în care atribuţiile preşedintelui sunt preluate de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de consiliul judeţean/municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile. În cazul întârzierii plăţii cotizaţiei peste termenul de 3 luni se aplică majorări de întârziere în cuantum stabilit prin hotărâre a Consiliului naţional, conform prevederilor legale.”

    73. Titlul capitolului VIII “Răspunderea disciplinară” se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “CAPITOLUL VIII

    Răspunderea disciplinară a membrilor OAMGMAMR

    74. La articolul 40 alineatul (1), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “c) suspendarea calităţii de membru al OAMGMAMR şi informarea Ministerului Sănătăţii şi a angajatorului cu privire la retragerea dreptului de exercitare a profesiei pe perioada respectivă;

    d) retragerea calităţii de membru al OAMGMAMR şi informarea Ministerului Sănătăţii şi a angajatorului cu privire la retragerea dreptului de exercitare a profesiei.”

    75. La articolul 40, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(4) Sancţiunile prevăzute la art. 46 alin. (4) şi art. 59 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică de către consiliul judeţean/municipiului Bucureşti.”

    76. Articolul 41 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 41

    (1) Contestaţiile împotriva hotărârilor consiliului judeţean/municipiului Bucureşti şi împotriva deciziilor biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti se adresează Biroului executiv al OAMGMAMR, în termen de 30 de zile de la comunicare.

    (2) Contestaţia împotriva hotărârii Consiliului naţional se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi desfăşoară activitatea asistentul medical sau moaşa, în termen de 30 de zile de la comunicare.”

    77. Articolul 42 se abrogă.

    78. Articolul 43 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 43

    Ancheta disciplinară se desfăşoară în limitele prezentului statut, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare al OAMGMAMR şi ale Codului de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România.”

    79. La articolul 48, alineatul (2) se abrogă.

    80. La articolul 49, alineatul (1) se abrogă.

    81. La articolul 49, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(2) Cercetarea faptelor, adunarea dovezilor şi propunerea unei sancţiuni sunt de competenţa Comisiei teritoriale de etică şi deontologie.”

    82. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 50

    Membrii OAMGMAMR care au participat la soluţionarea unei cauze în primă instanţă nu pot face parte din organele competente să cerceteze şi să soluţioneze contestaţiile îndreptate împotriva acestor hotărâri.”

    83. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 51

    Membrii OAMGMAMR care fac parte din organele de cercetare şi soluţionare a plângerilor sunt obligaţi să se abţină, cu precizarea cauzei ce constituie motivul abţinerii, în următoarele situaţii:

    a) dacă au un interes personal în respectiva cauză;

    b) dacă sunt implicaţi soţii acestora, precum şi rudele sau afinii până la gradul IV inclusiv.”

    84. Articolul 52 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 52

    În cazul în care nu a fost formulată declaraţia de abţinere, membrul OAMGMAMR care se află în una dintre situaţiile menţionate la art. 50 şi 51 poate fi recuzat la cererea oricărei persoane care participă la soluţionarea cauzei.”

    85. Articolul 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 53

    Biroul consiliului judeţean/municipiului Bucureşti sau, după caz, Biroul executiv va soluţiona cererile de abţinere şi de recuzare în termen de maximum 3 zile şi va dispune înlocuirea membrului aflat în situaţiile prevăzute la art. 50 – 52.”

    86. Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 54

    Dreptul de a face plângere/sesizare împotriva asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali aparţine persoanei vătămate, soţului/soţiei sau rudelor de gradul I sau II ale acesteia, reprezentantului legal, precum şi membrilor OAMGMAMR care justifică un interes în respectiva cauză.”

    87. La articolul 55, alineatele (1) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “ART. 55

    (1) Plângerile/Sesizările împotriva asistenţilor medicali generalişti, moaşelor şi asistenţilor medicali se depun la organizaţiile judeţene/municipiului Bucureşti din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea membrul OAMGMAMR împotriva căruia a fost formulată plângerea.

    ………………………………………………………………..

    (5) Dacă în cursul soluţionării unei abateri disciplinare se conturează elementele săvârşirii unei infracţiuni, organele competente au obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală.”

    88. La articolul 56, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(2) Plângerea care nu conţine elementele prevăzute la alin. (1) va fi respinsă, ca inadmisibilă, prin decizie a biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv a Biroului executiv, după caz, la propunerea Comisiei teritoriale/naţionale de etică şi deontologie.”

    89. La articolul 57, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “(2) Plângerea depusă după expirarea termenului de mai sus va fi respinsă, ca tardivă, prin decizie a biroului consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv a Biroului executiv, după caz.”

    90. Articolul 58 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 58

    La primirea plângerii, biroul consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv Biroul executiv, după caz, o repartizează comisiei teritoriale de etică şi deontologie, respectiv Comisiei naţionale de etică şi deontologie, după caz, care va verifica condiţiile de admisibilitate şi de competenţă şi va formula concluzii în cazurile menţionate la art. 56 şi 57.”

    91. Articolul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 59

    Decizia de respingere a plângerii ca inadmisibilă sau tardivă se emite de biroul consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv de Biroul executiv, la propunerea Comisiei teritoriale/naţionale de etică şi deontologie şi se comunică petiţionarului.”

    92. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 60

    Comisia teritorială/naţională de etică şi deontologie, constatând îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate, va declanşa acţiunea disciplinară şi va începe efectuarea cercetării în cauza respectivă.”

    93. Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 61

    Cercetarea disciplinară se efectuează în termen de maximum 3 luni de la înregistrarea plângerii la Comisia teritorială/naţională de etică şi deontologie şi se consideră încheiată la data înaintării referatului către biroul consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv Biroul executiv. Hotărârea de soluţionare se va adopta la prima şedinţă a consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv a Consiliului naţional.”

    94. După articolul 62 se introduce un nou articol, articolul 62^1, cu următorul cuprins:

    “ART. 62^1

    Constituie abatere disciplinară:

    a) faptele prin care se încalcă drepturile pacientului, precum şi onoarea, demnitatea confraţilor şi a celorlalte persoane cu care asistenţii medicali şi moaşele intră în relaţii profesionale;

    b) neîndeplinirea obligaţiilor profesionale sau îndeplinirea acestora cu neglijenţă, nepăsare, în mod repetat;

    c) neparticiparea la programele de pregătire profesională şi perfecţionare, având drept consecinţă nerealizarea numărului de credite stabilit de Consiliul naţional;

    d) neplata sau refuzul la plată a cotizaţiei de membru, pentru o perioadă de cel mult 6 luni;

    e) nerespectarea obligaţiei de a păstra secretul profesional;

    f) neacordarea primului ajutor medical;

    g) folosirea de mijloace de constrângere fizică şi/sau psihică în exercitarea profesiei;

    h) desfăşurarea de activităţi politice în cadrul OAMGMAMR sau cu ocazia manifestărilor organizate de acesta;

    i) orice faptă prin care se încalcă, cu vinovăţie (intenţie sau din culpă), prevederile prezentului statut, Codul de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România şi/sau legislaţia din domeniul profesiei.”

    95. Articolul 63 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 63

    (1) Cercetarea faptei constă în: audierea persoanelor implicate, a martorilor, solicitarea unor înscrisuri oficiale, administrarea probelor propuse de părţile implicate, solicitarea de opinii calificate din partea unor persoane cu experienţă: medici, jurişti etc., apelarea la oricare alt mijloc legal ce poate contribui la aflarea adevărului.

    (2) Neprezentarea membrului împotriva căruia s-a depus plângere echivalează cu recunoaşterea săvârşirii faptei, dacă acesta nu justifică absenţa sa.

    (3) Cercetarea disciplinară de la nivelul comisiei teritoriale de etică şi deontologie se finalizează cu întocmirea unui referat ce conţine:

    a) prezentarea datelor de identificare a persoanei care a făcut sesizarea;

    b) prezentarea reclamaţiei şi a faptei;

    c) încadrarea legală a faptei;

    d) probele administrate;

    e) dacă este cazul, analiza medicală a cazului;

    f) atitudinea membrului pe parcursul desfăşurării anchetei;

    g) concluzii şi propunerea de sancţionare sau de nesancţionare;

    h) semnăturile preşedintelui şi membrilor comisiei.”

    96. Articolul 64 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 64

    (1) În procesul de individualizare a sancţiunii se va ţine seama de următoarele elemente:

    a) împrejurările în care a fost săvârşită fapta;

    b) pericolul social al faptei;

    c) rezultatul imediat şi de durată al faptei;

    d) modul şi mijloacele de săvârşire;

    e) atitudinea membrului pe parcursul desfăşurării anchetei.

    (2) Repetarea unei abateri disciplinare constituie circumstanţă agravantă, care va fi avută în vedere la propunerea sancţiunii.”

    97. Articolul 65 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 65

    Ancheta disciplinară de la nivelul Comisiei teritoriale/naţionale de etică şi deontologie se consideră finalizată prin transmiterea referatului, împreună cu dosarul cauzei, către biroul consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, respectiv către Biroul executiv, după caz.”

    98. După articolul 67 se introduc trei noi articole, articolele 67^1 – 67^3, cu următorul cuprins:

    “ART. 67^1

    Soluţionarea acţiunii disciplinare este de competenţa consiliului judeţean/municipiului Bucureşti, iar în situaţia în care persoana care face obiectul cercetării exercită funcţii de conducere, competenţa aparţine Consiliului naţional.

    ART. 67^2

    Hotărârea va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute, următoarele elemente:

    a) arătarea organului competent care a soluţionat plângerea;

    b) arătarea organului competent care a efectuat cercetarea faptei;

    c) numele, prenumele, funcţia, unitatea sanitară unde lucrează membrul OAMGMAMR în cauză;

    d) obiectul plângerii, descrierea faptelor, cu arătarea dovezilor pe care se fundamentează hotărârea;

    e) sancţiunea aplicată şi perioada pentru care se aplică, după caz;

    f) temeiul de drept în baza căruia se aplică sancţiunea;

    g) calea de atac, termenul de contestaţie şi organul competent să soluţioneze contestaţia;

    h) semnătura reprezentantului legal al filialei ori al OAMGMAMR, după caz.

    ART. 67^3

    Hotărârea va fi comunicată prin scrisoare recomandată petentului, persoanei reclamate, persoanei juridice cosemnatare a contractului individual de muncă şi, după caz, Ministerului Sănătăţii, în termen de maximum 10 zile de la adoptarea sa.”

    99. Articolul 78 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 78

    Dreptul de a introduce contestaţie aparţine atât persoanei care a depus plângerea, cât şi membrului împotriva căruia s-a dispus sancţiunea.”

    100. Articolul 79 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 79

    Hotărârile consiliului judeţean/municipiului Bucureşti prin care se soluţionează acţiunea disciplinară se pot contesta în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării.”

    101. La articolul 80, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “b) indicarea hotărârii/deciziei care se contestă;”.

    102. Articolul 81 se abrogă.

    103. Articolul 90 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 90

    Pe perioada aplicării unei sancţiuni dintre cele prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. c) şi d), membrul OAMGMAMR este supus următoarelor interdicţii:

    a) nu poate avea calitatea de membru al OAMGMAMR;

    b) nu are drept de vot şi nici dreptul de a fi ales în organele de conducere ale OAMGMAMR (până la împlinirea termenului de prescripţie);

    c) nu poate beneficia de drepturile ce decurg din certificatul de membru, mai ales de dreptul de a-şi practica profesia.”

    104. După articolul 90 se introduce un nou articol, articolul 90^1, cu următorul cuprins:

    “ART. 90^1

    Prevederile cap. VIII – «Răspunderea disciplinară», se aplică şi membrilor asociaţi.”

    105. Articolul 91 se abrogă.

    106. Articolul 92 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    “ART. 92

    Dispoziţiile prezentului capitol se completează în mod corespunzător cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014 cu modificările şi completările ulterioare, ale Codului de etică şi deontologie al asistentului medical generalist, al moaşei şi al asistentului medical din România, precum şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare, cu normele legale în materie pe specialităţi, cu modificările ulterioare.”

    107. După articolul 93 se introduc două noi secţiuni, secţiunea a 10-a şi secţiunea a 11-a, cu următorul cuprins:

    “SECŢIUNEA a 10-a

    Răspunderea disciplinară a organelor de conducere la nivel teritorial şi naţional

    ART. 93^1

    Membrii aleşi în funcţiile de conducere care nu respectă prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, ale statutului, precum şi hotărârile Consiliului naţional sau deciziile Biroului executiv al OAMGMAMR se sancţionează disciplinar.

    ART. 93^2

    (1) Sancţiunile disciplinare aplicate în situaţiile prevăzute la art. 93^1 sunt următoarele:

    a) avertisment scris;

    b) suspendarea din funcţia de conducere, de la o lună la un an;

    c) revocarea din funcţia de conducere.

    (2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) se aplică de către Biroul executiv al OAMGMAMR.

    (3) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) se aplică de către Consiliul naţional al OAMGMAMR.

    ART. 93^3

    (1) Sunt considerate abateri în exercitarea funcţiei următoarele fapte:

    a) comportamentul necuviincios faţă de membrii OAMGMAMR sau faţă de organele de conducere ale OAMGMAMR;

    b) absenţa nemotivată de la 3 şedinţe consecutive ale Consiliului naţional;

    c) nerespectarea hotărârilor Consiliului naţional şi a deciziilor Biroului executiv;

   d) nedeclararea sau declararea parţială a veniturilor, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate structurii centrale a OAMGMAMR;

    e) neplata cotizaţiei datorate de filialele OAMGMAMR pe o perioadă de 3 luni consecutiv se sancţionează cu suspendarea din funcţie a preşedintelui filialei, prin decizie a Biroului executiv, până la plata integrală a sumei datorate;

    f) neplata cotizaţiei datorate peste termenul de 6 luni care atrage revocarea din funcţie a membrilor biroului consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, prin hotărâre a Consiliului naţional;

    g) încălcarea dispoziţiilor cu privire la incompatibilităţi sau conflicte de interese;

   h) refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control documentele privind situaţia financiară a filialei;

   i) orice alte încălcări ale normelor şi hotărârilor luate de organele de conducere ale OAMGMAMR.

    (2) Ridicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) lit. e) se pune în aplicare prin decizie a Biroului executiv al OAMGMAMR.

    (3) Ridicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) lit. f) se pune în aplicare prin hotărâre a Consiliului naţional al OAMGMAMR.

    ART. 93^4

    Răspunderea disciplinară a organelor de conducere ale OAMGMAMR, la nivel teritorial şi naţional, nu exclude răspunderea civilă, contravenţională, penală sau materială, după caz, potrivit legii.

    ART. 93^5

    (1) Contestaţiile împotriva sancţiunii prevăzute la art. 93^2 alin. (1) lit. a) se adresează Biroului executiv al OAMGMAMR, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancţiunii.

    (2) Sancţiunile prevăzute la art. 93^2 alin. (1) lit. b) şi c) pot fi contestate la instanţele judecătoreşti în a căror circumscripţie teritorială îşi desfăşoară activitatea persoana sancţionată, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancţiunii.

    SECŢIUNEA a 11-a

    Procedura privind desfăşurarea anchetei disciplinare

    ART. 93^6

    (1) Sesizarea/Plângerea cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare de către persoanele care deţin funcţii de conducere se formulează în scris şi se adresează Biroului executiv.

    (2) La primirea sesizării, Biroul executiv o înaintează spre soluţionare Comisiei naţionale de etică şi deontologie.

    (3) Sesizarea va cuprinde următoarele elemente:

    – numele, prenumele şi domiciliul petiţionarului;

    – numele, prenumele şi domiciliul persoanei/persoanelor de conducere împotriva căreia/cărora se îndreaptă sesizarea;

    – locul şi contextul în care s-a săvârşit fapta;

    – descrierea faptei care constituie obiectul sesizării şi data săvârşirii acesteia;

    – mijloacele de probă;

    – semnătura petiţionarului.

    (4) Sesizările anonime nu se iau în considerare.

    (5) Sesizarea care nu conţine elementele prevăzute la alin. (3) va fi respinsă ca inadmisibilă, prin decizia Biroului executiv, la propunerea Comisiei naţionale de etică şi deontologie.

    (6) Sesizarea poate fi formulată din oficiu (autosesizarea) sau de către orice persoană care are cunoştinţă de săvârşirea unor abateri disciplinare.”

    108. Articolul 94 se abrogă.

    109. La articolul 95, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

    “ART. 95

    (1) Organizarea alegerilor la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi la nivel naţional se desfăşoară la date diferite pentru fiecare dintre organele de conducere, o dată la 5 ani, în baza Regulamentului electoral elaborat de Biroul executiv al OAMGMAMR şi aprobat de Consiliul naţional.

    (2) Mandatele actualelor organe de conducere, alese conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare, rămân valabile până la expirarea acestora, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 53/2014, cu modificările şi completările ulterioare.”

    ART. II

Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Mircea Timofte

Bucureşti, 17 martie 2016

 Nr. 10.

                              –––––

OAMGMAMR acordă 3 burse de participare la Congresul Internațional al ICN, Barcelona 2017- rezultatele concursului

$
0
0

În această vară, OAMGMAMR a lansat un concursîn urma căruia, 3 membri ai organizației au avut posibilitatea să câștige burse de participare la Congresul Internațional al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, ce va fi organizat anul viitor la Barcelona, în perioada 27.05.2017-01.06.2017. 

Persoanele interesate să intre în competiție au transmis către OAMGMAMR un rezumat al lucrărilor pe care intenționează să le susțină în cadrul Congresului Internațional al ICN din Barcelona.

Premiile concursului constau în acoperirea cheltuielilor de participare pentru primii trei autori, care au obținut cel mai mare punctaj, în urma evaluării rezumatelor.

La finalul procesului de evaluare a rezumatelor înscrise în competiție, comisia de evaluare acordă cele 3 burse de participare la Congresul Internațional al ICN, colegelor noastre:

- Mihai Dana Nicoleta, filiala Iași

- Sânpetreanu Adina Luminița, filiala Cluj

- Crîșmaru Coca-Stela, filiala Botoșani

 

Felicitări tuturor participanților!

OAMGMAMR

Viewing all 606 articles
Browse latest View live